Lurcy le Bourg en omgeving

Lurcy-le-Bourg

Een klein dorpje met 200 inwoners.

In de Prieuré liggen op de 1e verdieping wandelkaarten waar men leuke wandelingen door de velden en bossen in de omgeving kan vinden. Bijvoorbeeld een wandeling langs oude Lavoires (bad/washuisjes). In het dorp zelf hangen op verschillende locaties informatieborden over de bezienswaardigheden waar ook de geschiedenis uitgebreid wordt beschreven, onder andere bij de kerk, het kasteel en de Prieuré. Deze zijn natuurlijk het beste tijdens een wandeling door het dorp te bewonderen, maar hieronder is alvast een voorproefje te downloaden (in het Frans) met informatie over het dorp en de kerk, opgesteld door de gemeente:

Klik hier voor informatie over Lurcy-le-Bourg.

Klik hier voor informatie over de kerk Saint Benoit van Lurcy-le-Bourg.

 

Kerk Lurcy-le-Bourg © Len van der Wal

Kerk Lurcy-le-Bourg © Len van der Wal

 

Premery (5 km)

De bisschoppen van Nevers verkozen Premery als zomerresidentie. Van hun kasteel is vooral het 14e eeuwse versterkte portaal mooi om te zien. Zomers (juni/juli/aug) is het Musée de Grès ancien open van 14.30- 18.30 dat een privécollectie van aardewerk bevat.

 

Nevers (30 km):

Is de hoofdstad van de Nièvre. Er zijn twee stadswandelingen uitgezet die je kunt lopen door de blauwe strepen op het trottoir te volgen. Enkele bezienswaardigheden zijn: De kathedraal Saint-Cyr-et-Sainte-Julitte, het hertogelijk paleis Palais Ducal, het klooster Saint-Gildard (waar Bernadette (uit Lourdes) opgebaard ligt), de kerk Saint-Etienne, verdedigingstoren La Porte du Croux en het Musée archéologique du Nivernais.

 

La Charité-sur-Loire (20 km)

Als ‘oudste dochter van Cluny’ is de stad sinds de Middeleeuwen een belangrijke stopplaats voor pelgrims die naar Santiago de Compostella reisden. Hoogtepunt is de kloosterkerk de Notre Dame, welke op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Er is nog maar één toren over (Tour Sainte-Croix). Ook zijn de ruïne van de kerk St.Laurent en de kloostertuin onlangs gerestaureerd. Verder heeft het stadje aan de rivier een mooie oude boogbrug over de Loire. Vanaf de ruïnes van de voormalige stadsmuur heeft men een mooi zicht over het stadje en de Loire. Het is ook één van de zeven ‘boekensteden’ die Frankrijk rijk is.

Charité-sur-Loire

Charité-sur-Loire

 

Autun (110 km)

Stad gelegen bij de grens van de Morvan, met veel overblijfselen uit de Gallo-Romaanse tijd. Enkele bezienswaardigheden zijn: De kathedraal Saint-Lazare (12e eeuw), de Temple de Janus (Romeins), het Musée Rolin, Porte Saint-André, Porte Arroux en Pyramide de Couhard.

 

Bibracte (65 km)

Vroegere hoofdstad van een Keltische stam, beroemd vanwege de vele archeologische opgravingen die nog steeds gaande zijn. De belangrijkste vondsten zijn te zien in grote musea over de hele wereld, lokaal is er een leuk museum ‘De la civilisation Celtique’ (http://www.bibracte.fr) met replica’s en maquettes die het leven en de geschiedenis van de Kelten beschrijven. Ook is er een audiotour in het Nederlands. Een mooie plek boven op een berg (Mont-Bauvray), met een mooi overdekt gedeelte en een openlucht museum.

 

Vézelay (85 km)

Vézelay was heel lang welvarend door de bezoeken van duizenden pelgrims die de relieken van Sainte-Madeleine kwamen vereren, alvorens hun pelgrimstocht naar Santiago te vervolgen. De basiliek ligt prachtig op de top van de ‘eeuwige heuvel’. Enkele bezienswaardigheden zijn: Le Musée de l’oeuvre Viollet-le-Duc (beeldhouwwerken), Le Musée Zervos (moderne kunst) en La Maison Jules Roy (het huis van de schrijver zelf).

Vézelay

Vézelay

 

Pouilly-sur-Loire (35 km)

Te bezichtigen zijn : Tour du Pouilly Fumé, een informatiecentrum over wijn, het Pavillon du Milieu de Loire (over het Loire-milieu) en de vele wijngaarden rondom Pouilly-sur-Loire.

 

Decize

Een oud vestingstadje waar de rivier de Aron in de Loire samenkomt met het Canal du Nivernais en het Canal Latéral à la Loire.

 

La Machine

Het stadje is vernoemd naar een aangekochte machine uit België voor het winnen van steenkool. Musée de la Mine, half juni t/m half september geopend (http://www.mairie-la-machine.fr/le-musee-de-la-mine).